Reizen naar Oxford

Een overzicht van de reisverbindingen tussen Nederland en Oxford:

In het kort

Bestemming Maatschappij Natransport (prijs, reisduur en frequentie) Reistijd
(totaal)
Vliegen op Birmingham (BHX) KLM of Flybe Trein naar Oxford (37 pond retour,
1 uur, ieder uur)
± 4-5 uur
Vliegen op London Heathrow (LHR) KLM of British Airways Bus naar Oxford (29 pond retour,
1½ uur, iedere 30 min)
± 4-5 uur
Vliegen op London Gatwick (LGW) EasyJet, British Airways,
Transavia
Bus naar Oxford (37 pond retour,
2-2½ uur, ieder uur)
± 6 uur
Vliegen op Southampton (SOU) Flybe en KLM Trein/bus naar Oxford (43 pond retour,
1-1½ uur, iedere 30-60min)
± 5 uur
Trein naar London St Pancras (via Brussel) Eurostar met Thalys of Intercity Bus/trein naar Oxford (20-25 pond retour,
1-1½ uur, iedere 15-30 min)
± 7 uur

Voor de meeste verbindingen ligt de prijs rond de 100-150 pond, afhankelijk van het moment van boeken.

Af te raden is om te vliegen op Londen Stansted; de reistijd naar Oxford is zo’n 3,5 uur met een bus en verbindingen zijn onregelmatig. Ook Luton kent maar matige verbindingen (8x per dag) met Oxford en is zo’n 2 uur met de bus.

Houd er rekening mee dat de reis tussen het vliegveld en Oxford vaak aan de prijzige kant is (rond de 30-40 pond per persoon!)

Vliegen

De vliegtijd tussen Nederland en Engeland is ongeveer 60 minuten. De volgende vliegvelden liggen dicht in de buurt van Oxford en zijn aan te raden om Oxford te bereiken:

 • Birmingham Airport (1 uur van Oxford). Een van de makkelijkste verbindingen, omdat je vanaf het vliegveld direct de trein naar Oxford kunt nemen (ongeveer 60 min). Er vertrekken ook directe bussen met Oxford (ongeveer 2 uur). Een retourtje naar Oxford kost rond de 37 pond. Zie ook Cross Country Trains. Vliegmaatschappijen:
  • Flybe (vanaf Schiphol).
  • KLM (vanaf Schiphol), let op: enkele reizen zijn vaak prijzig.
 • London Heathrow (1-1,5 uur van Oxford). Hier vliegen alle grote maatschappijen op, maar helaas weinig prijsvechters. Heathrow kent een goede verbinding met Oxford, door middel van de Oxford Airport Bus (zie ook onder), die iedere 20-30 minuten vertrekt. (Kosten ongeveer 29 pond voor een retourtje, reserveren niet nodig). Trein kan ook, maar dan moet je twee keer overstappen en ben je meer kwijt. Maatschappijen die op Heathrow vliegen, onder andere:
 • Southampton (1,5 uur van Oxford). Hier vliegen KLM en Flybe op en is ongeveer anderhalf uur met de trein, die iedere 30-60 minuten vertrekt. Een retour is ongeveer 45 pond. Zie ook Cross Country Trains. Vliegmaatschappijen:
  • Flybe (vanaf Schiphol).
  • KLM (vanaf Schiphol), let op: enkele reizen zijn vaak prijzig.

Andere vliegvelden, vaak met een tragere of minder frequente verbinding met Oxford (bijvoorbeeld eens per 2-3 uur):

 • London Gatwick (2-2,5 uur van Oxford). Vaak goedkoper dan Heathrow. Nadeel is wel dat de bus er langer over doet: zo’n 2 tot 2,5 uur. Deze bus vertrekt wel ieder uur, ook ‘s nachts (zie Oxford Airport Bus, retour voor 37 pond). Je hoeft deze bus niet te reserveren.
 • London Luton (2 uur van Oxford). Acht keer per dag vertrekt een directe bus van National Express van Luton naar Oxford. Reistijd zo’n 2 uur. Vluchten zijn goedkoop, maar het nadeel is dat je soms lang moet wachten op de bus. De bus moet je vooraf reserveren.
 • London Stansted (3,5-4 uur van Oxford). (waar onder andere Ryanair op vliegt); dit vliegveld ligt aan de andere kant van Londen en is zeer slecht verbonden met Oxford. Een directe bus vertrekt acht keer per dag, en bij andere bussen moet je overstappen (zie National Express). Alternatieve manier van reizen is via Londen. Reistijd met de bus van Stansted tot Oxford is zo’n 3,5 tot 4 uuren je moet vooraf reserveren.
 • Bristol (2-2,5 uur van Oxford). Hier vliegt EasyJet op en is mogelijk een goedkope optie. Vanaf Bristol kun je met de bus en vervolgens de trein, met een overstap, naar Oxford komen. Afhankelijk van je verbinding duurt dit 2 tot 2,5 uur. Zie ook GWR-treinmaatschappij (vul “Bristol Airport” als vertrekpunt in).
 • London City (2-3 uur van Oxford). Hier vliegen British Airways, Cityjet en Flybe op, vanaf Schiphol en Rotterdam Airport. London City Airport ligt helaas aan de verkeerde kant van Londen, en je zult eerst door Londen heen moeten reizen met de metro en DLR.
 • London Southend (3-4 uur van Oxford). Hier vliegt Easyjet op. Je zult eerst door Londen heen moeten reizen met trein en metro, wat vaak prijzig is en lang duurt.

Goedkope vluchten kun je vinden via websites als Skyscanner.

Trein naar Engeland

Voor wie langer de tijd heeft om te reizen, is het ook mogelijk met de Eurostar te reizen, in combinatie met Thalys of de Intercity naar Brussel.

 • De Thalys is ongeveer 45 minuten sneller tussen Rotterdam en Brussel, maar is vaak duurder. Goedkope tickets, indien beschikbaar, zijn het beste te bestellen via de website van Eurostar.
  • Indien je via de Engelse website van de Eurostar boekt, kun je ook direct een (goedkoper) ticket naar Oxford erbij kopen. Je moet dan wel in ponden betalen. De Nederlandse website biedt deze optie niet.
 • De Intercity Brussel is trager, maar vaak goedkoper. De NS heeft een tarief beschikbaar genaamd Elk Station in Nederland. Met dit ticket mag je vanaf Brussel, binnen 24 uur, naar ieder station in Nederland reizen. (Dit ticket is niet geldig op de Thalys.) Het goedkoopste ticket is 59 euro en is tot maximaal 10 dagen van tevoren beschikbaar. Dit ticket is alleen te boeken via de website van NS International en de Nederlandse website van Eurostar.

Bedenk wel dat de bussen en treinen naar Oxford niet vanaf St Pancras vertrekken en je dus ook nog een ritje met de metro moet maken.

Trein binnen Engeland

trein in ukOver het algemeen is de trein in Engeland vrij prijzig, tenzij je van tevoren boekt. Je moet dan precies aangeven welke tijd je de trein wil nemen. Een normaal enkeltje Londen-Oxford kost 16 pond, maar als je de trein vooraf boekt, dan kun je al vanaf 4 pond een kaartje kopen. Hiervoor moet je er wel vroeg bij zijn. In sommige gevallen kun je reizen met een e-ticket, die je thuis kunt uitprinten, in andere gevallen moet je het kaartje ophalen op het station alvorens je kunt reizen.

De goedkope Advance tickets moet je vooraf boeken en kun je dan ophalen uit de automaat in het station (neem je creditcard mee). Off-Peak en Anytime tickets kun je ook op het station kopen. Off-Peak tickets zijn vaak goedkoper, maar zijn alleen in de daluren te gebruiken (bijv. na 10u ‘s morgens). Anytime tickets zijn de hele dag geldig, maar ook behoorlijk prijzig.

Return tickets zijn normaal gesproken een maand geldig, met uitzondering van de Day Return tickets.

Bestellingen voor treinreizen kun je doen bij iedere treinmaatschappij (ook al rijdt deze maatschappij niet over dit traject), zie bijvoorbeeld de sites van:

 • GWR (verbinding Londen – Oxford). Retourprijs rond 20 pond, bij vroeg boeken rond 10 pond.
 • Cross Country Trains (o.a. verbinding Birmingham Airport – Oxford). Retourprijs rond 37 pond.
Tip: Als je met Eurostar reist, kun je een doorgaand ticket naar Oxford kopen, mits je boekt met de Engelse website (selecteer English – United Kingdom in de rechterbovenhoek).

Bus naar Engeland

De goedkoopste (maar niet de meest comfortabele) optie is om met Eurolines de bus naar Londen te pakken. Ook andere maatschappijen als Megabus, IC Bus, iDBus en Flixbus rijden op Londen. Reken op een reistijd van zo’n 9 uur naar Londen. Vanaf Londen kun je met de bus verder naar Oxford, of de trein nemen.

Bus binnen Engeland

Reizen met de bus voor langere afstanden is vrij gewoon in Engeland. Verschillende ‘coaches’ vertrekken vanaf Oxford naar andere plaatsen en over het algemeen zijn deze coaches best comfortabel (bijv. met gratis draadloos internet aan boord).

De belangrijkste verbindingen:

 • Oxford – Londen: Oxford Tube en X90; deze bussen vertrekken overdag iedere 10-15 minuten vanuit Londen (o.a. bij Marble Arch/Oxford Street) en Oxford; ‘s nachts vertrekt er iedere 30-60 minuten een bus in beide richtingen. Retour voor studenten: 13 pond. Reistijd: 1u 40min (afhankelijk van files en verkeer).
 • Oxford – Londen Heathrow / Gatwick: Oxford Airline. Retour 30-40 pond. Reistijd: 1,5u (Heathrow), 2-2,5u (Gatwick).
 • Andere verbindingen: National Express.

Auto naar Engeland

Hiervoor zijn verschillende handige opties:

 • bootverbinding Hoek van Holland – Harwich, zie Stena Line
 • bootverbinding Calais (Frankrijk) – Dover (ongeveer 1,5 uur), verschillende maatschappijen.
 • autotrein door kanaaltunnel, Calais – Folkstone (ongeveer 30 min), zie Eurotunnel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *